Nu sunt produse adaugate
Totul despre ceai – Ce este ceaiul – Cultivare & Recoltare
Totul despre ceai
Te invitam sa descoperi minunata lumea ceaiului …
Despre ceai
Te invitam sa decoperi totul despre ceai. Dar mai intai sa incepem cu inceputul. Ceaiul este mentionat pentru prima oara cu aproximativ 5,000 de ani in urma, in China, in anul 2,732 i.e.n. Istoria ceaiului, importanta sa in cultura multor tari si varietatea bogata au adus popularitate acestei bauturi apreciate pe intreg globul. Fierbinte sau rece, din plante, fructe sau condimente, ceaiul este una dintre cele mai consumate bauturi de pe planeta.
Ce este ceaiul?
Ceaiul este o bautura obtinuta prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis.
Exista trei categorii principale de ceai in functie de plantele care sunt folosite pentru obtinerea bauturii: ceai obtinut din frunze de Camellia sinensis, ceai obtinut din plante, fructe sau condimente si ceai aromatic. Fiecare categorie are la randul ei mai multe subcategorii.
Doar ceaiul obtinut din frunze de Camellia sinensis se poate numi tehnic ceai, restul ceaiurilor sunt infuzii (din plante, fructe, condimente sau amestec).
Cultivarea ceaiului
Plantele de ceai prefera zonele mai reci, cu soluri acide si cantitati mari de precipitatii. Aroma finala este influentata de zona de cultivare.
Ceaiul este cultivat la cote de la nivelul marii si pana la altitudini de peste 7.000 de metri. Plantele cultivate la altitudini mai mari cresc mai lent si au profiluri aromatice complexe. Acestea tind sa fie considerate de calitate superioara pentru majoritatea tipurilor de ceai.
Ceaiul este cultivat in zeci de tari de pe glob. Printre principalii producatori de ceai se numara China, India, Sri Lanka si Kenya. India este cel mai mare producator de ceai negru, in timp ce China si Japonia sunt cei mai mari producatori de ceai verde.
Recoltarea ceaiului
Frunzele de ceai se recolteaza abia cand plantele implinesc varsta minima de trei ani. Initial, ceaiul a fost recoltat manual, apoi cu ajutorul utilajelor. Desi utilajele au accelerat procesul de productie, acestea au deteriorat si frunzele de ceai, rezultatul fiind ceaiuri de calitate inferioara. Astazi, majoritatea frunzelor de ceai sunt recoltate manual pentru a proteja integritatea frunzelor si a pastra beneficiile si aromele intacte.
Recoltarea poate avea loc o data sau de mai multe ori pe an, in functie de tipul de ceai.
Plantele de ceai pot creste pana la cativa metri inaltime, dar majoritatea plantelor folosite pentru cultivare sunt taiate constant. Acest lucru face mai usoara recoltarea manuala a frunzelor si asigura cresterea constanta a frunzelor tinere si a mugurilor.
Frunzele de ceai culese, se depoziteaza in cosuri mari, apoi sunt transportate in unitatea de procesare. Aici frunzele sunt uscate si oxidate in functie de tipul de ceai produs.
In postarile viitoare vom continua povestea, pentru ca tu sa descoperi totul despre ceai.