Tipuri de ceai

Tipuri de ceai

Exista cinci tipuri principale de ceai: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong, ceaiul negru si pu-erh.

Aroma si intensitatea gustului, depinde de procesare, adica de nivelul de oxidare al frunzelor de ceai. Ceaiul negru si cel oolong au un gust mai intens si o aroma specifica, pregnanta. Frunzele acestor ceaiuri sunt oxidate, proces ce expune enzimele din frunze la oxigen, capatand o culoare mai inchisa.

Frunzele ceaiul alb si a celui verde sunt impiedicate sa oxideze, de aceea acestea ofera o aroma mai subtila si un gust mai proaspat.

tipuri de ceaiuri 2

 

Ceai alb

Ceaiul alb este cel mai putin procesat. Acesta sufera cel mai simplu proces de productie, care este conceput pentru a-si mentine aspectul si aroma naturala. Frunzele de ceai sunt culese manual si lasate la uscat in aer liber, in lumina soarelui. Doar cele mai tinere frunze ale plantei de ceai sunt folosite pentru a face ceai alb. De obicei, producatorii recolteaza doar primele doua frunze din fiecare planta, pentru acest ceai.

Majoritatea ceaiurilor albe sunt produse in provincia Fujian din China. Recent, plantatii de ceai alb au fost dezvoltate in Sri Lanka, precum si in Africa. Aceste ceaiuri albe noi sunt vandute sub denumirea de White Ceylon si White Africa.

Ceaiul alb are in general o aroma subtila, delicata, floral-fructata si un gust usor dulceag. Culoarea ceaiului este galben deschis sau cu o usoara nuanta de verde.

Se recomanda consumarea acestui ceai alaturi de o felie de lamaie sau cu o cantitate mica de miere pentru a accentua profilul notelor dulci.

Ceai verde

Cel de-al doilea tip de ceai este ceaiul verde. Si la ceaiul verde, procesarea frunzelor este minima, acestea nefiind oxidate.

Frunzele de ceai verde sunt recoltate manual, apoi intinse pe covoare de bambus sau panza, pentru a reduce umezeala. Pentru a opri oxidarea, frunzele sunt uscate fie prin prajire (metoda chinezeasca) fie cu ajutorul aerului cald (metoda japoneza).

Cele mai cunoscute soiuri de ceai verde sunt matcha si sencha. Ceaiul verde Sencha este usor dulce. Ceaiul Matcha este un ceai verde macinat pana ce devine o pulbere fina.

Ceaiurile verzi chinezesti au o aroma subtila de paine prajita si nuci, pe cand cele japoneze au o aroma mai blanda, si mai dulce, cu note vegetale.

Ceaiul verde are de obicei o culoare verde deschis sau galben pal.

Ceai oolong

Ceaiul oolong este un ceai semi-oxidat. Frunzele de ceai sunt recoltate manual, lasate sa se ofileasca pentru a se elimina apa. Apoi frunzele se ruleaza, se lasa sa se oxideze pentru o perioada scurta de timp, iar la final se usuca.

Aroma si culoarea ceaiului oolong sunt mai puternice decat a ceaiul verde, dar mai subtile decat a ceaiul negru.

Ceaiurile oolong sunt cultivate exclusiv in China si Taiwan. Majoritatea ceaiurilor oolong sunt clasificate in functie de regiunea in care sunt cultivate. Aroma ceaiurilor oolong poate varia foarte mult in functie de locul in care au fost cultivate – compozitia solului, clima si alti factori regionali avand un impact major asupra gustului final.

Ceaiurile oolong au o aroma florala, corp mediu si post-gust catifelat. Culoarea ceaiul oolong poate fi de la verde pal pana la culoarea chihlimbarului.

Ceai negru

Ceaiul negru, este un tip de ceai care are un proces mai indelungat de productie, trecand prin toate etapele, de la recoltare, semi-uscare, rulare, oxidarea completa si la final uscarea. Procesul indelungat de productie ofera ceaiului note indraznete ce amintesc de aroma cafelei.

Ceaiurile negre sunt produse cel mai frecvent in China, India, Sri Lanka (cunoscuta inainte sub denumirea de Ceylon) si Africa.

Ceaiurile negre sunt denumite dupa regiunea in care sunt cultivate. Culoarea ceaiului negru preparat, poate trece de la maro inchis catre rosu – auriu. Ceaiul negru Assam are o aroma fina, cu note lemnoase. Ceaiul negru Darjeeling este mai delicat, cu arome florale si fructe. Ceaiul negru de Ceylon este corpolent avand note de ciocolata.

Ceaiul Pu-Erh sau Pu’er

Ceaiurile Pu-erh sunt formate din doua categorii: pu-erh crud si pu-erh imbatranit. Ceaiul crud de pu-erh sufera un proces de productie similar cu ceaiul verde. Frunzele sunt recoltate manual, uscate si apoi supuse caldurii pentru a preveni oxidarea.

Ceaiul pu-erh imbatranit este post-oxidat. Procesul atent controlat permite frunzelor sa imbatraneasca la fel ca vinurile fine. Pe masura ce frunzele imbatranesc, acestea sufera un proces natural de oxidare. Frunzele de ceai Pu-erh sunt de obicei imbatranite intre 10 si 15 ani. Ceaiurile pu-erh de cea mai inalta calitate pot fi imbatranite pana la 50 de ani.

Ceaiurile crude de pu-erh sunt similare ca aroma, cu ceaiurile verzi. Acestea au o culoare mai deschisa si note vegetale. Ceaiurile pu-erh imbatranite sunt mai aproape de aroma ceaiului negru. Au o culoare rosiatica inchisa si note robuste.

Infuziile din plante

Pe langa cele cinci tipuri de ceai, gasim si ceaiurile din plante, desi acestea nu contin frunze din planta de ceai. In schimb, aceste bauturi sunt facute prin infuzarea de condimente, plante, fructe sau flori in apa fierbinte. Exista mii de arome cand vine vorba de ceaiuri din plante, datorita numeroasei varietati de plante folosite pentru a face infuzii.

De mii de ani, ceaiurile de plante au fost utilizate in medicina traditionala, pe tot intinsul globului. Retete din cele mai diverse, regasindu-se in cultura tuturor popoarelor.

infuzii de plante

Ceaiuri aromate

Ceaiurile aromate se obtin prin combinarea ceaiurilor cu infuzii din plante. Ceaiul verde sau ceaiul negru este folosit ca baza, in timp ce ierburile, condimentele si florile sunt adaugate pentru a crea profiluri de aroma uimitoare.

Unele dintre cele mai populare tipuri de ceaiuri aromate includ Earl Grey si Masala Chai.

Earl Grey este un ceai britanic popular, care infuzeaza ceaiul negru cu portocala si bergamota. Este o infuzie ce imbina aromele citric – fructate cu cele intense cu note de malt.

Masala Chai este o bautura populara indiana care combina cinci mirodenii (boabe de piper negru, cardamom, cuisoare, scortisoara si ghimbir) cu o baza de ceai negru (de regula Assam sau Darjeeling). Aceasta infuzie are o aroma picanta, care se poate tempera prin adaugarea de lapte.

ceaiuri aromate