Pasiune pentru cafea • Lumea Cafelei

Tipuri de cafea – Arabica vs Robusta – Ce este cafeaua

In aceasta sectiune, vom publica periodic, articole despre cafea, ceai, produse destinate industriei de vending, noutati si inovatii.

Daca va doriti sa stiti totul despre cafea, aici veti gasi informatiile de care aveti nevoie. Pentru inceput, va invitam la o mica incursiune in lumea cafelei…

Ce este cafeaua?

Cafeaua este o bautura ce contine cofeina sau cafeina, in concentratii variabile, in functie de varietatea arborelui. Bautura se obtine prin prajirea si macinarea boabelor arborelui de cafea.

Fructele arborelui de cafea sunt asemanatoare cireselor, samburii acestora sunt boabele de cafea pe care le consumam prin prajire, macinare si infuzare, pentru a obtine, delicioasa bautura numita cafea.

Cate tipuri de cafea sunt?

Arborele de cafea face parte din familia Rubiaceae, genul Coffea. Au fost identificate, pana in prezent, peste 120 de varietati, dar predominante sunt: Coffea Arabica si Coffea Robusta (Canephora).

Unde se cultiva cafeaua?

Cafeaua este cultivata in principal, in zona denumita “centura cafelei” intre Tropicul Racului si Tropicul Capricornului. Aici se intrunesc conditiile ideale pentru cultivare.

Care este diferenta dintre cele doua tipuri de cafea Arabica vs Robusta?

Arabica reprezinta cca. 70% din productia mondiala de cafea. Originara din Etiopia, se cultiva la altitudini mari, intre 900 si 3,000 de metrii deasupra nivelului marii. Are nevoie de soluri bogate, adesea vulcanice, precipitatii dese si soare din belsug.

Arabica necesita o mai mare grija din partea cultivatorilor, fiind sensibila la daunatori si boli. Cu toate acestea, este preferata de majoritatea consumatorilor, pentru gustul sau fin, aromat, cu note florale sau fructate si o dulceata caracteristica.

Robusta este originara din Africa de Vest. Se cultiva la altitudini mai mici si are nevoie de temperaturi mai ridicate. Boabele de cafea Robusta sunt mai mici decat cele Arabica, dar au o cantitate dubla de cofeina. Datorita concentratiei ridicate de cofeina, arborele este mai ferit de daunatori, aceasta actionand ca un pesticid natural. Din aceasta cauza arborele C. Robusta este mult mai usor si mai ieftin de cultivat si intretinut. Cafeaua care contine si C. Robusta are mai multa crema, de aceea este adesea folosita in amestecuri. Calitatea cafelei Robusta este mai scazuta, avand un gust mai intens, amarui cu note lemnoase.

Indiferent de tipul de cafea, calitatea produsului final, ceea ce degustam in fiecare ceasca de cafea, este influentata de numerosi factori: varietatea, originea, metoda de recoltare si procesare, depozitarea, transportul, prajirea si nu in ultimul rand prepararea.

Infografic despre cafea LC