Nu sunt produse adaugate
Istoria cafelei
Istoria cafelei – Partea I
Cand a aparut cafeaua?
Istoria cafelei este legata de o poveste populara, povestea lui Kaldi si caprelor sale, ce incepe undeva in jurul anului 700. Kaldi, un pastor Etiopian, a observat la un moment dat, ca ale sale capre au un comportament ciudat, se miscau foarte agitate, ca intr-un soi de dans. Apoi a observat ca acestea mancasera niste fructe rosii, si a tras concluzia, ca acestea sunt cauza excesului de energie.
A impartasit descoperit descoperirea sa cu un calugar. Acesta a fost foarte incantat de descoperire, dorindu-si sa gaseasca ceva care sa il ajute sa ramana treaz noaptea, pentru rugaciune.
O alta versiune spune ca, acest calugar a respins utilizarea acestor fructe, aruncandu-le in foc, moment in care, o aroma placuta i-a invaluit. Aceasta fiind prima cafea proaspat prajita din istorie.
La scurt timp, boabele au fost macinate si fierte, pentru a produce ceea ce azi numim cafea.
Desi povestea lui Kaldi, nu poate fi dovedita, un lucru este cert, cafeaua a venit din Etiopia.
Apoi a fost dusa mai departe, spre nord, peste Marea Rosie, in Yemen, in secolul al XV-lea.
Primul port in care au ajuns boabele de cafea, se numea Mocha. Datorita popularitaii crescande a acestei bauturi, numele Mocha, devine sinonim cafelei.
Inceputurile cafelei sunt cu adevarat extraordinare, schimband de-a lungul timpului, obiceiuri, legi, relatii intre tari si comportamente.
Istoria cafelei in Asia
La inceput, cafeaua a fost cultivata in Yemen, devenind de-a lungul timpului cunoscuta si in Egipt, Persia si Turcia.
In acea perioada era denumita „vinul Arabiei”. Cafeaua a inceput sa creasca in popularitate si incet au inceput sa apara in Arabia, primele locuri dedicate consumului acestei bauturi. Aceste locaruri numite „scoli ale inteleptilor” erau locul de intalnire al localnicilor, in care se facea schimb de informatii, devenind punctul central al activitatii sociale.
In ciuda popularitatii crescande, la inceputul anilor 1500, instanta din Mecca a declarat ca este interzisa cafeaua din cauza efectului stimulativ. Un lucru similar s-a intamplat atat in Cairo, Egipt, cat si in Etiopia. Din cauza revoltelor consumatorilor, acesta interdictie a fost anulata, dar de-a lungul istoriei, cafeaua a fost supusa mai multor persecutii.
Yemen era la vremea aceea singurul producator de cafea, iar autoritatile aveau tot interesul ca aceasta situatie sa nu se schimbe.
Cafeaua a reusit sa schimbe cursul istoriei, raspandindu-se la est in India si Indonezia si catre vest in Europa.
Cultivarea cafelei in India ii este atribuita lui Baba Budan – un sufit din India, care in anul 1670, calatorea in pelerinaj la Mecca. De aici el va aduce ilegal boabe de cafea in India.
In aceeasi perioada si Olanda va aduce boabe de cafea in tara, in incercarea de a cultiva plantele, dar din cauza conditiilor climaterice neprielnice, acest proiect esueaza.
La inceputul anilor 1700, Ceylon (Sri Lanka de azi) va trimite rasaduri de cafea guvernatorului olandez al Java din Indonezia. Acest proiect a fost de succes iar in scurt timp, datorita popularitatii cafelei, Java devine un alt termen folosit pentru cafea iar Indonezia va deveni emblematica pentru productia de cafea.
Istoria cafelei in Europa
In Europa, cafeaua a ajunge in 1570, prima data in Italia, la Venetia. Datorita popularitatii bauturii, in 1615, Papa Clement al VIII-lea va decide ca bautura sa fie interzisa. Datorita presiunii populatiei, cafeaua italiana va intra in gratiile Papei, fiind absolvita de interdictii.
De-a lungul anilor 1600 s-au deschis tot mai multe cafenele in intreaga Europa, fiind ca si cele din Arabia, un important centru de intalnire si schimb de informatii intre locuitori.
Multe dintre aceste cafenele au avut un impact major, unele devenind adevarate centre de afacei.
Oxford Coffee Club a fost prima cafenea din Anglia, si nu era o simpla cafenea, ci un adevarat centru al culturii si inovatiei, care mai tarziu va fi cunoscut sub numele de The Royal Society.
In Franta, cafeaua a ajuns in 1669, cu ajutorul ambasadorului Turc la Paris.
Dupa infrangerea armatei otomane in cel de-al doilea asediu al Vienei, din 1683, a ramas un important surplus de cafea, si astfel apare prima cafenea din Austria, numita The Blue Bottle. In incercarea de a face si mai populara aceasta bautura, proprietarul cafenelei va pune in practica folosirea laptelui si zaharului in prepararea cafelei.
Istoria cafelei in America
Prima plantatie de cafea din America, se datoreaza capitanului francez de marina, Gabriel Mathieu de Clieu.
Acesta a adus in Martinica, Caraibe, plante de cafea crescute in serele Gradinii Botanice din Paris, infiintand prima plantatie de cafea. In scurt timp plantatiile de cafea s-au raspandit ajungand pana in America Centrala si de Sud.
In 1730 guvenatorul englez al insulei Jamaica, a adus si aici plante de cafea, plantatiile raspandindu-se pana in Muntii Albastrii (Blue Mountains). Zona acesta are conditii exceptionale pentru cultivarea cafelei, cafeaua de aici fiind considerata chiar si azi, una dintre cele mai bune cafele din lume, faimoasa cafea Jamaica Blue Mountain.
Colonelul brazilian Francisco de Melo Palheta a fost cel care a pus bazele celui mai mare imperiu de cafea din lume, aducand arbori de cafea in Brazilia, in jurul anului 1727. Au fost necesari aproximativ 100 de ani pentru ca productia de cafea din Brazilia sa se dezvolte, devenind in 1852 cea mai mare producatoare de cafea din lume. Acest statut nu a fost intrecut pana in prezent, Brazilia fiind in continuare, chiar si in zilele noastre, tara cu cea mai mare productie de cafea, producand o treime din cantitatea totala de cafea la nivel global.
in 1893, cafeaua din Brazilia a fost dusa in Kenya si Tanzania, aproape de locul de nastere a cafelei si cultivata in Africa de Est.
Influenta Americii asupra industriei cafelei
Taxele mari pentru ceaiul englezesc, de la sfarsitul anilor 1700, au dus la revolte importante in randul populatiei americane. Ca semn de protest, ceaiul era aruncat din vasele de transport, in ocean. Popularitatea in scadere a ceaiului a facut loc cafelei ca bautura favorita in randul localnicilor.
Cafeaua a devenit atat de populara pe teritoriul Statelor Unite, incat acestea au devenit principalul importator de cafea, statut mentinut pana azi.
De-a lungul istoriei, consumul de cafea se afla intr-o continua crestere, fapt ce a favorizat dezvoltarea economica a multor tari, devenind un fenomen global.